Tuesday, April 5, 2011

Suka Suki Tanaman...

As salam...dah lama tak mengupdate ni punya n3...sikit bz....almaklum lah...sikalang baru rasa kedudukan stabil...da dua bulan idup tak keruan...penuh dgn kesepian....kerinduan...ke...etc2.....(cewwah!!!!nyampah tul la emo ni!!!)...

takde pe nak citer...cuma nak kongsi sikit aktiviti masa lapang kitorang...ahad lepas sesaje dok umah....tak g mana2...so pk punya pk..pk punya pk..nak wat pe kan...tiba2 teringat benih sayuran yang kita bawak dr kg ari tu...apa lagi....lerah (ayat ganu nih) semak-samun yang ader....buat sikit batas....pegi beli tanah yg berbaja...beli plastic beg itam...then....akhirnya menjadi jugak lah...tapi sayang...petang rabu...terlihat daun2 pokok terung yang mula bercambah...sudah ilang daunnya...argggg!!!!!marah??? mestilah marah!!!!ni semua angkara siput yang tak berhati perut!!!!(betul ke tidak aku ni...)..siput BAB 1 ni mmg menyusahkan.....huhuuhu...tapi kesian jugak lah...sbb da itu makanan diakan....takper lah...pe2pun...jom layan sikit empunya photographer yg tak bertauliah ni.....kikikiki...



Ni la batas yang baru dibuat tuk tanakm kangkung....ngehngeh

Ni batas kangkung yang 2 minggu lepas....da kuarkan hasil...tapi stilll anak kecil..

sayur kangkung...kita zooooooommmmmmm skit!!

ni plak pokok sayur timun.....

kangkung lagik...

ni feveret pokok tau!!!! Pandan...

Ni pokok sayur bendi ke kacang botol...da lupa....hehehehe

Ooooppppssss!!! nak interprem jugok!!!!

feveret pokok jugak....lidah buaya...kekekekek

Oh!!!!! Sayang pokok ni!!!!! Pokok Limau Purut....

Zoom skit daunnnya....

Yang ni mmg dah sedia tertanam tepi laman umah....pokok kelapa...



Friday, March 4, 2011

As salam Pagi Jumaat :)

Assalamualaikum..

Pagi jumaat yang berbahagia ni...penghulu segala hari...ku panjatkan ke hadrat ilahi kerana masih diberikan kesempatan bernafas....(cewwahhhhh..ayat syahdu la plak...). takde apa yag aku nak taip kat sini...cuma rasa cam syahdu jer mengenang nasib diri di perantauan....(ala..macam jauh sesangt!!!!tu blm lagi jauh cam meka2 yang terpisah antara benua2!!!)..lantak la nak kata pe...aku di sini...sentiasa terasa jauh..selagi tak berada di kampung halaman sendiri..selagi itu lah ku terasa jauh...

Apalah agaknya keadaan mak kat kg...ayah kat kg..adik beradik kat kg...anak2 sedara kat kg...sedara2 yg seangkatan kat kg....kalu khabar tu mmg la tahu (ssbb sokmo call)..tapi tak sama kalu pandang dan lihat ngan mata yang dikurniakan oleh-Nya..rindunya aku kat kg...

Aku percaya setiap apa yg berlaku..ada hikmah di sebaliknya...Walau apapun yg berlaku...aku masih bersyukur sbb masih berada di bumi Allah...diberi kesempatan untuk bertanya kabar..bersembang dan sebagainya....sesangat bersyukur padamu Ya Allah kerana diberikan keluarga yang sangt memahami....heheheh..(peace no war!!!)

Ooooppppsssss!!!! apa hal ngan aku ni!!!!!syahdu syahdan plak da.....OOOooooooohhhhhhh tidak!!!!!!tolong lar......ni bukan aku larrrrrr!!!!!

Nah...layan je lah lauk pauk kat bawah tu..masaknya last week..baru nak post kat sini....simple je tau!!!!hhehehe...

Ayam Percik
Ni lauk pauk kami Jumaat lepas.

Kuahnya...

Ayam nyer...

Dan Ayam lagi...

Wednesday, March 2, 2011

Apa kes ni!!!!!

Balik kije semalam...konon-konon nyer nak perut da kenyang...bila tiba jer time 9 mlm...argggghhhhh!!!!tetiba jer dengar ada satu irama yang kurang menyenangkan...ei!!!!tolong la....tak bes langsung musssssik tuuuuuu!!!!!!tiba2 (banyak betul tiba2...)ada satu suara yg kejutkan aku yg enak dibuai mimpi....hahahaha...my asben rupanyer...

"eh!!!kul wape ni????"
"9 mlm....bangun la..masak nasik...."(nada yg agak merintih...)ha???!!!aku yg tgh mamai ni terkezutttt!!!nasik apa plak ni.....huhuuuu

"oooo abang nak nasik ei....bley...jap ek..."

Aku bangun terus ke dapur masak nasik...tgh dok basuh beras tu..bley plak aku terpk..rupa2nya muzik yg aku dgr tadi tu perut my asben...kikikikiki...sian dia....tapi..bukan salah aku...dia yg kata taknak makan nasik...konon2nya da kenyang...dia yg kata takyah masak...aku ni yg sedia maklum ada tabiat comel...tabiat 'M' ni mmg ler sonok...kikikikiki.....da tau si asben tu jenis yang takleh kalu tak makan...masak je lah!!!!nape nak tanya2 lak!!!ala..balik2 aku gak la yg salah...tapi sian plak kat my asben...aku tersenyum sorang2...tetiba...opocot!!!!

"ha...tu mengelamun apa tu..."
terkezut aku...

Mengelamun lagi....apa nak jadi ngan aku ni..Pas masak nasik aku..menjenguk ke dalam peti..apa yang ada kat dalam peti...hahaha...ayam semata2...takde apa lagi da....so...pk2 apa nak masak...erm..ni la hasilnya..layan je la....walau pon ayam semata2...tapi my asben kata sedap!!!!!hahahah..(ye la tu...sebenarnya perut dia tgh lapar tu...)jom layan gambar kat bawah ni...


Ayam Masak Halia

Ini yang my asben aku kata sedap!!!!

kasi nampak dekat skit ek....apa???????nak dekat lagi????????tu tgk kat bawah tu.........

=
=
=
=
=
=
=
=
=

ha...da zoooommmmm da!!!!!tgk ler.....hihihihi...resepi mudah jer...main campak2 jer....(pinjam ayat k.ila)

Resepi:

Bahan:
600 gm isi ayam yg dipotong kecik2
5 biji bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk )
2 inci halia (dimayang)
2 sudu besar sos tomato
sedikit serbuk kunyit
sedikit gula
sedikit garam
sedikit lada hitam (ditumbuk)
sedikit air
minyak
1 biji bawang besar (dihiris)
sebiji lada besar (dihiris)

cara:
1. Basuh dan toskan ayam. kemudian gaul dengan serbuk kunyit yg digaul dengan garam.pastu goreng seketika dan angkat.
2. Tumis bawang tumbuk/ blender sampai bau wangi. kemudian masukkan jugak halia mayang.
3. Masukkan sos tomato, garam, gula,lada hitam.kalaukering sesangt, masukkan sedikit air.
4. Pastu, masukkan ayam goreng tadi bersama bawang besar dan lada.
5. Masak, angkat dan sedia di makan.







Thursday, February 24, 2011

Dunia Baru...Cerita Baru...Part II

Assalamualaikum....

Bersua kembali....nak baca cerita part II tak? nakkkan..kan...kan...(kalu tak nak baca pon tak per...ada aku kesah ker...aku tulis pon nak puaskan hati aku jer...)...

k..next..my asben call mak dia..bagitau dia kena ke kuching balik...u know what mak dia kata.."tak yah pergi...tak naik pangkat pon takper!!!"...kulihat air muka my asben...berubah wajah..lalu berkata..."takpe lah..mmg tak nak pergi...tapi nak try ejjah kot2 bley kat smnjung..."phone dimatikan...

kami bincang....diam seketika...so what we to do...oh..."Ya Allah....kau bantulah kami dalam menghadapi situasi yg sukar ini...kau keluarkanlah kami dari kesempitan ini..sesungguhnya Engkau maha mengetahui apa yang terbaik buat kami..."

so...keputusan kami yang pertama...pergi HQ...jumpa pengarah sendiri...tanggal 5/12 berangkat ke KL...pergi HQ try wat rayuan tmpatkan di mana2 IKM dlm smnjung...dan mintak penangguhan jugok...sebelum pergi...buat persiapan apa yg patut...kami wat surat penangguhan, surat hospital mak yg tgh sakit, n mcm2 lagi...dengan harapan...seme bende tu menjadi bukti untuk dapat ke mana2 tmpat dlm semnjung...

Tapi nasib tak menyebelahi kami....pengarah takde..tapi yang incharge bahagian pertuakaran ada...alhamdulillah...my asben bincang ngan mereka2 itu...my asben bagitau dia sanggup lepaskan jawatan itu tetapi minta dia dan aku ditukarkan ke IKM Kmmn...kalau tak blh jugak mintak HQ tukarkan aku ke KKTM Kmmn dan dia ke sana (masa ni aku rasa terharu sbb myasben masih memikirkan kepentingan aku..)..keputusannya...penangguhan ke IKM kuching diterima..tetapi untuk tmpatkan my asben ke mana2 IKM d smnjung agak sukar...kami minta pihak HQ mempertimbangkan sebaik mungkin....

Kami kembali ke IKM Sik meneruskan tugas seperti biasa...lama menunggu...akhirnya pihak HQ telefon bagitau...my asben tetap ke sana...dan aku akan di pindahkan ke Kmmn..my asben terima...tapi nampak macam berat ati....(aku pon da mula pk...camana la aku nak PJJ)....next episode...tunggu ek.....

Wednesday, February 23, 2011

Dunia Baru...Cerita Baru...Part I

Salam bersiaran kembali....setelah sekian lama menyepikan diri...baru hari ini masa mengizinkan untuk mengupdatekan segala yang terbuku dalam pkran ini...telah lama jugak seme bende disimpan kemas dalam sanubari ini...tapi kali ini aku tak bercadang untuk menceritakan seme perkara...cuma menceritakan beberapa peristiwa penting dalam sepanjang penyepian selama ini...kisah bermula tanggal 27 November 2010...akhir2 tahun 2010...

Pada pukul kurang lebey 10 pagi...tgh meting MSR tuk sesi Jan - Jun 2011, my asben dapat call dr frend dia kat HQ KL...tetiba..kedengaran my asben said.."hah??!?!?!? (dgn muka tak ketahuan)...ye ker?(muka berkerut)...Allah....(sambil menepuk kepalanya)..."Ajk2 lain hanya melihat dan mendengar...ssejurus my asben letak tpn...aku menunggu bual bicara..kot2 ada briter yg nak disampaikan...menunggu dengan sabar..last..my asben perasan seme muka inginkan apa yg dibicarakan sebntar tadi ngan fred nyer...

last...my asben berkata..."saya kena ke Kuching balik"...tu dia!!!!!terbeliak mata aku!!!!TIDAKKKKKKK!!!!!!dalam ati aku menjerit begitu..tetapi kerana menghormati situasi begitu...aku kontrol diri aku...tapi..apa yg dimetinkan pon aku da tak tau dah....lantaks lah....yg penting aku kena kenal jiwa aku ketika itu...suka...marah....kena tinggal...eeeiiiibercampur aduk pkrn....akhirnya meting tamat....fuhhhh lega...

kuar dr bilik meting my asben bagitau, dia kena ke kuching balik...aku diam jer...dia kata pergi sana sbgai KJ (dalam hati aku kata alhamdulillah....tapi ke kuching...oh tidak...aku PJJ ker....tidak!!!!!). last balik opis..terkam PC tgk betul ke tidak...alamak!!!!!mmg ada sekular da kuar....camana ni????

Rileksss.....tenanggggg...(aku pujuk diri sendiri je nih!!!)...my asben kata lagi..kena bincang ngan famili.....tgk camana.....lega...sib baik my asben kata gtu....so...apa citer seterusnya...tunggu ek...the next story....so...c u later k...:)


Ni la sekular HQ yang membawa perubahan kepada kami sekeluarga....





Saturday, November 6, 2010

Raya 2010

Salam...ari ni aku nak share cerita raya...rasanya raya dah lama berlalu...tapi nak share jugak tentang raya kali ni...nak share apa...ting tong!!!!!nak share gambar2 jer...Jom layan....

Ni rumah kakak no 2...

Ops...muka Ezmir yg dipenuhi Chicken pox....tak beraya sangt lah dia...sian...

Oh mak...oh ayah...



Ni la aku....sekeluarga....hihihi



Friday, November 5, 2010

Bersiaran Kembali!!!!

Selepas lama berehat panjang....akhirnya mood datang kembali untuk menulis di blog kesayangan ini. Kesuntukan masa (padahal tak wat pepong) membuat aku selalu menangguhkan kerja mengupdate blog sampaikan aku hampir terlupa bagaimana untuk aku mem'post'kan semua benda yang terbuku dalam minda aku ini.

Last aku catat kat sini masa besdey aku ari tu....hahahahahahaha..lama gak aku tinggal...lebih kurang lima bulan...sebenarnya...aku pun tak tau apa yg sibuk sangt...yang pasti...aku da habiskan Diploma aku...(hanya Allah saje yang tau bagaimana ringan nyer beban da habid Dip-Ed)..

Untuk kali ini...kalu boleh...aku akan cuba updatekan blog aku ni sokmo2 neh...walau pon blog aku ni cam hidup segan mati taknak (tak menarik tahap cipan!!!!!!!)...sekurang-kurangnya aku dapat buat jugak lah...(aku ni bukan pandai komputer pong!!!)

Jadi kali ni nak layangkan beberapa keping gambar Hari Q yang diadakan di Dewan Theaterette Institut Kemahiran Mara sik pada 03 November 2010. Macam2 anugerah yang dapat....tapi tu org lain lah...aku tak dapat per2 pon...yg aku dapat kali ni anugerah Cuti sakit Sifar dan Terbaik 85% ke atas (aku tak ingat da nama anugerah ni...lebih kuran gtu la...)...seingat aku lah...sejak hampir 5 taun aku kijer nih...baru sekali aku tak dapat anugerah MC Sifar tu...tu pon aku MC sebab keguguran...(alhamdulillah...semoga kesihatanku terpelihara oleh-Nya)...hanya itu je yg mampu aku raih sepanjang perkhidmatan aku...tapi aku tak kisah....yang penting aku tau apa kerja yang aku buat...aku masih berpegang kepada prinsip "Pemegang Amanh Bumiputera"...(walaupon kadang-kadang aku tak amanah waktu kijer...bukan apa...wat bunga manik jer...hihihihi...ampun KJ...)

kat bawah ni ada gambar2 ngan teman seopis...sesuka bergambar....sesuka makan2...sesuka buat ketupat sebla...bla..bla....
Sebahagian kakitangan Lelaki IKM Sik.

Sebahagian kakitangan wanita IKM Sik...

My hubby diberi kepercayaan mengepalai bacaan ikrar...

Asal bergambar jerk,...mesti sengih..., asal sengih jerk..mesti bergambar...

Baru nak masuk Dewan dngan Maffey harry..

Buku aturcara majlis

Sedia menunggu penceramah
aku ngan sandy...org kata muka aku sma...sama ker?